Informaţii Salvamont - Salvaspeo

Pe teritoriul parcului activează formaţiunile Salvamont din judeţele Bihor, Cluj şi Alba.

ALARMAREA la nivel naţional: se face telefonic, prin apel la numerele:

112 - Dispeceratul Unic de Urgenţă
0-SALVAMONT (0725826668) - Dispeceratul Naţional Salvamont

 

Serviciul Public Judeţean Salvamont - Salvaspeo Bihor
Sediu:     Str. Sovata nr. 34/A, 410290 Oradea, jud. Bihor
Contact:  tel/fax +40-359-436022; mobil +0724-212588, +0744-185081
Web:       http://www.salvamontbihor.ro
E-mail:   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zona de acţiune: cuprinde masive muntoase din Carpaţii Occidentali (Munţii Apuseni), integral sau parţial aflate pe teritoriul judeţului Bihor, inclusiv  zona de contact interjudeţean, în limita a 10 km (Masivul Pădurea Craiului, Masivul Bihor-Vlădeasa, Masivul Muntele Şes, Masivul Codru Moma). Pe teritoriul Parcului Natural Apuseni, SPJ Salvamont-Salvaspeo Bihor asigură pe perioada de vară permanenţa în zona campingului Glăvoi ("La Grajduri"), unde este amplasat un refugiu Salvamont, care funcţionează şi ca punct de informare turistică, şi pe perioada de iarnă în zona pârtiei de schi din satul de vacanţă Vârtop.

Domeniile de acţiune: salvări montane de suprafaţă vara şi iarna, salvări din mediul subteran, salvări-recuperări din mediul acvatic prin echipa de scafandrii de intervenţie, echipări de siguranţă aferente traseelor turistice, asistenţă pe pârtiile de schi şi la programe/tabere turistice şi sportive cu specific montan, asistenţă şi intervenţii în situaţii de calamităţi şi dezastre, în mod special cele de natură acvatică, catastrofe, accidente majore etc.

Componenţă: 21 salvatori montani atestaţi, 9 membri activi în curs de atestare, 22 aspiranţi

Coordonare
: SPJ Salvamont-Salvaspo Bihor este o structură reînfiinţată în 1995, fiind preluat ulterior în 1997, ca structură a Consiliului Judeţean Bihor. Începând din 1.04.2005, SPJ Salvamont-Salvaspeo Bihor este coordonat de către Asociaţia Salvatorilor Montani Bihor.

Finanţare: Consiliul Judeţean Bihor, Asociaţia Salvatorilor Montani Bihor


Serviciul Public Judeţean Salvamont Alba
Sediu:     Alba Iulia, strada Regina Maria, nr. 6, cod 510103, jud. Alba
Contacttel. 0744553331; 0728289441
E-mail:   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zona de acţiune: cuprinde masivele muntoase din partea de sud şi nord-vest a teritoriul judeţului Alba, precum şi zonele de contact limitrofe ale acestuia. SPJ Salvamont Alba asigură permanenţă  atât pe timp de vară, cât şi de iarnă la baza Salvamont Arieşeni, pe timp de vară în localitatea Rimetea din Munţii Trascău şi pe timp de iarnă în zona Poarta Raiului în Munţii Şureanu. În viitor, se are în vedere asigurarea permanenţei în Poarta Raiului şi pe timp de vară.

Domeniile de acţiune: coordonarea activităţii de salvare în munţi şi în mediul subteran, participarea la activităţile de prevenire a accidentelor din mediul subteran speologic, deplasarea de urgenţă la accidentele din aceste zone şi acordarea primului ajutor până la preluarea victimei de către personalul medical de specialitate, patrularea preventivă în zonele montane cu aflux mare de turişti şi grad ridicat de periculozitate. De asemenea, SPJ Salvamont Alba participă în colaborare cu alte structuri specializate, ori de câte ori este solicitat, la salvarea de vieţi omeneşti în caz de dezastre, calamităţi naturale şi accidente.

Componenţă: 8 salvatori montani angajaţi ai SPJ Salvamont Alba şi 16 membrii voluntari

Coordonare
: SPJ Salvamont Alba funcţionează ca şi instituţie subordonată Consiliului Judeţean Alba din anul 2001, până la acea dată funcţionând ca şi Asociaţia Salvamont Alba şi Clubul Speologic Emilian Cristea.

Finanţare: Consiliul Judeţean Alba

Serviciul Public Local Salvamont-Salvaspeo Mărgău - Vlădeasa
Sediu: Răchiţele, Cluj County
Contact: 0724212589 (Florin Mihuţ), 0734889145, 0747111029 (Simona Laiu)
Web: http://www.salvamont-salvaspeo-vladeasa-cluj.ro
E-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Serviciul Public Judeţean Salvamont Cluj
în curând...

Comunicate pentru speologi