Depresiunea Bălileasa şi zona "La Grajduri"

Bălileasa reprezintă un şes alungit situat în partea de vest a Padişului, lipsit de pădure şi ciuruit de doline. Şesul are aspectul unei văi cu o luncă largă, fără însă a fi străbătută de un curs de apă regulat.

Read more: Depresiunea Bălileasa şi zona "La Grajduri"

Culmea Cârligate

Situată în partea de nord-vest a Padişului, culmea oferă pentru turişti un interes deosebit datorită largilor privelişti pe care le deschide atât asupra Padişului, cât şi asupra unei mari părţi a Munţilor Apuseni.

Read more: Culmea Cârligate

Complexul carstic Cetăţile Ponorului

Cetăţile Ponorului reprezintă fără îndoiala cel mai grandios fenomen carstic al României, cunoscut şi apreciat în întreaga lume.

Read more: Complexul carstic Cetăţile Ponorului

Cheile Galbenei

Situată în sud-vestul şi vestul Bazinului închis Padiş – Cetăţile Ponorului, în afara acestuia, Valea Galbenei reprezintă un culoar de drenare spre Depresiunea Beiuşului a majorităţii apelor din Bazinul Padiş.

Read more: Cheile Galbenei

Cetăţile Rădesei şi Cheile Someşului Cald

Cetăţile Rădesei se află la obârşia Someşului Cald. Peştera se află într-un stadiu avansat de evoluţie, exemplificând perfect modul în care are loc transformarea cavernamentelor în chei de amploare.

Read more: Cetăţile Rădesei şi Cheile Someşului Cald

Cascada Răchiţele

Este situată în versantul estic al masivului Vlădeasa, pe Valea Seacă, afluent al pârâului Răchiţele, la o altitudine de 1000 m.

Read more: Cascada Răchiţele

Avenul Borţig

Este un aven spectaculos, cu o intrare având un diametru de 35 m. La baza puţului de intrare (de -38 m), se ajunge pe un mare bloc de gheaţă evidenţiat pe o diferenţă de nivel de 16 m.

Read more: Avenul Borţig